مهاجرت بازیگران سینما به دنبال ایجاد محدودیت برای آنها

 

روزنامه حکومتی حیات نو: جلوگيرى از فعاليت برخى هنرمندان به اندازه‌اى اتفاق مى‌افتد که گويا بايد انتظار داشته باشيم هرچند وقت يک بار اخبارى مبنى بر خروج هنرمندى از کشور به دليل نانوشته تنگ آمدن عرصه و وجود نداشتن امکان ادامه فعاليت باشيم، يا خبر جلوگيرى از ادامه کار يک هنرمند به گوشمان برسد. از ماجراى گلشيفته فراهانى و ... که بگذريم اين روزها اتفاق‌ها به‌گونه‌اى است که به يکباره خبر ممنوعيت! براى نه يک نفر بلکه سه نفر يکجا به گوش مى‌رسد. اواخر مهرماه مجتبى ميرطهماسب و فاطمه معتمدآريا به ترتيب مستندساز و بازيگر سينما در لحظات آخر از همراهى هيئت ايرانى عازم به آکادمى هنرهاى سينمايى آمريکا (اسکار) بازماندند و به فاصله کمى جعفر پناهي، کارگردان شناخته شده ايران امکان سفر به کشور فرانسه را نيافت و اين همه درحالى بود که پناهى به عنوان داور جشنواره فيلم بمبئى کشور هندوستان انتخاب شده بود و بايد در اين مراسم حضور پيدا مى‌کرد.

 

طى مدت گذشته و به‌رغم پيگيرى‌هاى مستمر اين افراد و البته افکار عمومى هنوز هيچ نهادي؛ پاسخگوى چرايى اتفاق روى‌داده نيست و اين درحالى است که وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامى و معاونت سينمايى کشور حاضر به هيچگونه پيگيرى نبوده و وزير ارشاد در جواب به سوالى در اين باره طى روزهاى برگزارى جشنواره مطبوعات؛ فضاى نمايشگاه را جاى طرح چنين سوال‌هايى ندانست و از پاسخگويى سرباز زد.تا اينکه سرانجام روز گذشته جواد شمقدري؛ معاون سينمايى وزارت ارشاد؛ پيرامون موضوع ممنوع‌الخروج شدن سه هنرمند شناخته شده کشور به اضافه يک ممنوع‌الورود (گلشيفته فراهاني) و يک بازيگر ممنوع‌الکار حرف هاى تازه‌اى را مطرح کرد و گفت:

 

1_ درخصوص سه هنرمند ممنوع‌الخروج، اين امر به حوزه سينمايى برنمى گردد و اين افراد به دليل کار هنرى و سينمايى ممنوع‌الخروج نشده‌اند.

2_ طبق يک قاعده کلي، همه کسانى که ايرانى هستند، مى‌توانند به ايران برگردند ولى طبق قوانين جمهورى اسلامى ايران، اگر کسى مانعى داشته باشد که نتواند به ايران بيايد، به حوزه کارى ما مربوط نمى‌شود، ازنظر معاونت سينمايى کسى که در خارج از کشور جلوى دوربين رفته و در يک فيلم خارجى بازى کرده و الان مى‌خواهد در ايران بازى کند، مشکلى ندارد ولى اگر اقدامى ازنظر دستگاه‌هاى ديگر جرم تلقى شود، در حوزه کارى ما نيست و حوزه قضايى و انتظامى به ما مربوط نمى‌شود.

3_ منعى براى کار محمدرضا گلزار وجود ندارد و براى اطمينان بيشتر در جلسه‌اى صحبت‌هاى لازم صورت گرفت و خود ايشان هم اين موضوع را اعلام کرده است.از گفته‌هاى معاون سينمايى چنين برمى‌آيد که گويا ماجراى سه نفر ممنوع‌الخروج سينماى ايران به کلاف سردرگمى تبديل شده که قرار است فعلا حل نشده باقى بماند، کما اينکه طى پيگيرى‌هاى روز دوشنبه مجتبى ميرطهماسب و جعفر پناهى از محلى به محل ديگر ارجاع شده و پيگيرى‌هاى شخصى اين افراد بى نتيجه مانده است. پس از بروز اين رويداد از خانه سينما به عنوان نهاد صنفى هنرمندان اين حرفه انتظار مى‌رفت که نسبت به اين موضوع سکوت نکند که البته نکرد. محمدمهدى عسگرپور؛ مديرعامل خانه سينما؛ به همراه ديگر اعضاى خانه، پس از بازگشت از سفر با تشکيل جلسه‌اى مشترک نسبت به بررسى چگونگى حل مشکل اقدام کردند ودر پايان ابراز اميدوارى کردند که نهادهاى مرتبط با اين موضوع با خانه سينما و اين هنرمندان همکارى کنند.

 

اما سينمايى‌ها هم در اين باره سکوت نکرده‌اند و گوشه و کنار؛ برخى از آنها اظهارنظرهايى مى‌کنند مانند صحبتى که سيدرضا ميرکريمي؛ کارگردان؛ داشته و گفته است: از معاونت سينمايى مى‌خواهم به همه سينماگران به يک چشم نگاه کند و همانقدر که نگران حل شدن مشکل ممنوع‌الورودها هستند به مسئله ممنوع‌الخروج‌ها هم توجه کنند. اين معاونت همواره بايد پشتيبان و حامى هنرمندان سينما باشد و به اين رويه نبايد به صورت موقت و به بهانه تحبيب قلوب نگاه کرد. امروز ممانعت از خروج سينماگرانى چون جعفر پناهي، مجتبى ميرطهماسب و فاطمه معتمدآريا افکار عمومى جامعه سينمايى ايران را جريحه‌دار کرده است و اهالى فرهنگ بى‌صبرانه منتظر برخورد مقامات مسئول هستند اين بلاتکليفى و تمسک به شيوه‌هاى غيرقانونى در برخورد با هنرمندان مى‌تواند در آينده عواقب غيرقابل جبرانى را پديد آورد. امين تارخ؛ سخنگوى هيئت‌مديره خانه سينما هم ابراز اميدوارى کرده است: همانگونه که مشکل گلزار و گلشيفته فراهانى حل شد( البته هنوز ماجراى گلشيفته فراهانى حل نشده است و تنها معاون سينمايى نسبت به آن واکنش مثبت نشان داده است) خبرهاى خوبى مبنى بر حل مسئله هنرمندانى که ممنوع‌الخروج شده‌اند شنيده شود. در انتها ذکر چند نکته ضروريست. چنانچه معاونت سينمايى اظهارنظر کرده‌اند حضور و ادامه فعاليت هنرى گلشيفته فراهانى در ايران از نظر ايشان ممانعتى ندارد که خبر خوشايندى است، اما متاسفانه تاکنون نهادهاى ديگر به صراحت آقاى شمقدرى نسبت به اين اتفاق اظهارنظر نکرده‌اند و گويا قصد اين امر را نيز ندارند، پس نمى‌توان مشکل گلشيفته فراهانى را برطرف شده دانست. نکته ديگر اينکه طبق اظهارنظر معاونت سينمايى مسائل بروز کرده بر سر راه سه هنرمند سينمايى کشور از جنس هنر نيست و وزارت ارشاد نمى‌تواند در اين مسئله و اظهارنظر کند يا حمايتى انجام دهد چرا که قضيه به نهادهاى قضايى و انتظامى ارتباط دارد نه سينما، از اتفاق مشکل بازيگر سينماى ايران نيز از جنس صنفى نبود چون غير از اين. به رسم معمول مناقشه بايد در محلى دورتر از پاستور حل و فصل ميشد، مرتفع شدن مسئله بازگشت به کار ايشان، اين شبهه را در افکار عمومى دامن زده است که چه عاملى موجب متفاوت بودن اين دو ماجرا از هم شد، آيا ديدار محمدرضا گلزار با رئيس دفتر آقاى احمدى نژاد و سپس ملاقات با شخص رئيس دولت دهم عامل بازگشت او به عرصه بوده است ؟ و در مقابل اين سوال گوش به گوش شنيده مى‌شود که آيا ممنوعيت و بلاتکليف ماندن سه هنرمند کشور به دليل حمايت ايشان از ميرحسين موسوى است. سوال‌هايى که هر روز با عقب افتادن و ديرشدن رسيدگى به اوضاع اين سه تن بيشتر و بيشتر به معمايى چندمجهولى تبديل مى‌شود که گويا عزمى براى حل آن وجود ندارد.